logotipo unión europea

Biografía Joaquin Sorolla

Joaquín Sorolla

(València, 1863 - Cercedilla, Espanya, 1923) Pintor espanyol. Format a la seva ciutat natal amb l'escultor Capuz, va estudiar posteriorment les obres del Museu del Prado i, gràcies a una beca, va poder residir i estudiar a Roma de 1884 a 1889. En aquesta època es va dedicar sobretot a quadres de temàtica històrica, que no ofereixen massa interès.


Detall d'un Autoretrat de 1904

Un viatge a París el 1894 el va posar en contacte amb la pintura impressionista, fet que va suposar una veritable revolució en el seu estil. Va abandonar els temes anteriors i començar a pintar a l'aire lliure, deixant-se envair per la llum i el color de la Mediterrània. Són precisament les obres de colors clars i pinzellada vigorosa que reprodueixen escenes a la vora del mar les que més s'identifiquen amb l'art de Sorolla.

Però, va ser un artista molt actiu, que va realitzar també nombrosos retrats de personalitats espanyoles i algunes obres de denúncia social (I encara diuen que el peix és car!) sota la influència del seu amic Blasco Ibáñez.

El seu estil agradable i fàcil va fer que rebés innombrables encàrrecs, que li van permetre gaudir d'una folgada posició social. La seva fama va superar les fronteres espanyoles per estendre per tot Europa i els Estats Units, on va exposar en diverses ocasions. De 1910 a 1920 va pintar una sèrie de murals amb temes regionals per a l'Hispanic Society of America de Nueva York.


I encara diuen que el peix és car! (1894)
i Xiquets en la platja (1910), de Joaquín Sorolla.

En l'estil més característic de Sorolla, el de tècnica i concepció impressionista, destaca la representació de la figura humana (nens nus, dones amb vestits vaporosos) sobre un fons de platja o de paisatge, on els reflexos, les ombres, les transparències, la intensitat de la llum i el color transfiguren la imatge i donen valor a temes en si mateix intranscendents.

Alguns crítics consideren aquestes obres un encreuament entre els impressionistes francesos i els aquarel · listes anglesos. Hi ha una important col · lecció de pintura seva al Museu Sorolla de Madrid.